Düşük Bütçeli Gezgin Olmak : Ucuza Nasıl Gezilir ?
İçerik
Selam! Bu yazımda, düşük bütçeli gezgin nasıl olunur, ucuza nasıl gezilir, ucuza gezmek hususunda tecrübelerimden bahsedeceğim.
Not : Bu yazıyı pandemi sürecinden bağımsız olarak yazıyorum. En kısa zamanda tekrar eski günlerimize dönüp, seyahat planlarımıza kaldığımız yerden devam edebilmek dileğiyle.
Vizesiz Ülkeleri Tercih Etmek
Türk vatandaşlarından vize talep etmeyen yakın ve ucuz ülkeleri tercih ederseniz zaten başlangıçta güzel bir tasarruf yapmış olursunuz. Vize prosedürleri maliyetli ve yorucu olabiliyor. Bu sebepten özellikle ilk defa yurtdışına çıkacak kişilere Ukrayna’yı tavsiye ediyorum. Şehir olarak da Lviv öncelikli olmak üzere, Kiev ve Kharkiv görülesi.Ukrayna gerçekten ucuz ve eğlenceli bir ülke. TL’nin değer kaybına rağmen şuan bile pahalı olduğunu düşünmüyorum. En azından kafa kafayadır. Hava yolu firmaları da çok sık kampanya yapıyor.Özellikle pegasustan çok ucuza biletler yakalayabilirsiniz.Pasaport çıkarıp masraf yapmanıza bile gerek yok. Uçak biletinizi alıp kimliğinizle uçabiliyorsunuz. Alternatif olarak Gürcistan’ı (Tiflis) da değerlendirebirsiniz. Sadece yemek için bile gidilir.
Ucuz Uçak Bileti
Esnek bir seyahat planına sahipseniz ucuz uçak bileti bulmanız çok daha kolay. Çünkü havayolu firmaları dönemsel olarak kampanyalar yapar ve çok düşük fiyatlara uçak bileti bulma şansı yakalarsınız. Mesela aklımda yokken Pegasus’tan %50 indirimli Hindistan bileti yakalamış ve bir anda kendimi Hindistan’da bulmuştum.Ucuzaucak.net üzerinden promosyonlu biletler yakalayabilirsiniz.
Bunun dışında skyscanner.com harika bir site. Uygulaması da var. Seyahat tarihlerinizi ve rotanızı girip alarm kuruyorsunuz, bilet fiyatlarında değişiklik olduğunda mail geliyor size.Bu şekilde çok uygun bilet yakalamışlığım var.Kesinlikle skyscanner uygulamasını edinmenizi tavsiye ederim.
Plan Yapmak
Seyahat öncesi plan yapmak, hem gezi maliyetinizi düşürür hem de daha sonradan ah burayı da görseydim, şunu da yapsaydım tarzında pişmanlıklar yaşamazsınız.
Seyahat öncesinde mutlaka araştırma yapın, gideceğiniz yerle alakalı gezi notları okuyun.Görülmesi gereken yerleri, yemek tavsiyelerini, mekanları ve püf noktaları not alın. Bu sayede hem zamandan hem de bütçeden tasarruf sağlamış olursunuz.
Konaklama
Konaklama, bir seyahat için en pahalı kalemlerden biri. Eğer bunu minimize edebilirsek seyahat maliyetimizi oldukça düşürmüş oluruz. Aşağıda paylaştığım web uygulamaları sayesinde bütçenize uygun konaklama yerleri bulabilirsiniz.
1-Booking.com
Booking, harika bir konaklama hizmeti.Muhtemelen duymayan yoktur. Dünya’nın dört bir yanında istediğiniz bütçe ve kriterlerde güvenli bir konaklama yeri bulmanızı sağlar.Seyahat tarihlerinizi girip, bütçe ve kriter seçimi yaparak size uygun konaklama yerlerini listeler. Belirlediğiniz işletmeye ait fotoğrafları, kullanıcı deneyimlerini ve işletme için verilmiş puanlamaları görebilirsiniz. Böylece işletmeye gittiğinizde bir sürprizle karşılaşma ihtimaliniz düşüktür. Şahsen ben karşılaşmadım. Kullanıcı yorumlarını değerlendirip gittiğim için şu ana kadar beni şaşırtan bir yer olmadı açıkcası.
Not : Booking 2017 yılında Türkiye’de yasaklanmıştır. Yurtiçi rezervasyon yapılamıyor fakat yurtdışı rezervasyonlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
2-Airbnb
Airbnb, bildiğimiz konaklama hizmetlerine alternatif bir uygulama. Çünkü burada bireysel bir kiralama olayı mevcut. Kişi direk size evini veya hali hazırda yaşadığı evdeki boş odasını kiralar. Şimdilerde işletme ilanları da görebiliyorsunuz.Airbnb güvenli mi ? sorusuna deneyimlemiş biri olarak gönül rahatlığıyla evet cevabını verebilirim. Ev sahipleri, belirli onay aşamasından geçer ve sistem booking’te olduğu gibi kullanıcı deneyimine dayalıdır. Konaklama kararınızı kullanıcıların yorumlarına göre alabiliyorsunuz. Bu da sistemi güvenli kılıyor.
3-Hostelworld
Hostelworld uygulaması üzerinden dünyanın heryerinde hostel bulabilirsiniz. Hostel ne ola ki ? diye soranlar olacaktır. Hostellerde aynı odayı başkalarıyla paylaşırsınız.Çeşitli opsiyonları olur, 4’lü, 6’lı 12’li yataklı oda şeklinde gider.Ben 30 yataklıyı gördüm : ) Banyo ve mutfak ortak kullanım alanıdır.Eşyalarınızı güvenli bir şekilde muhafaza etmeniz için size ait kilitli bir eşya dolabınız bulunur.
Hosteller sırt çantalı ve düşük bütçeli gezginler için vazgeçilmezdir. Hem ucuzdur hem de dünyanın her yerinden birçok insanla tanışma, vakit geçirme fırsatınız olur.Ben tanımadığım kişilerle aynı odayı paylaşamam diyenler için pek uygun değildir. Ama pahalı bir ülkedeyseniz veya uzun süreli bir gezi planınız varsa yolunuz mecburen hostele düşebilir.
4-Couchsurfing (Ücretsiz Konaklama)
Couchsurfing‘in ben de çok önemli bir yeri var. Üzerine ayrıca bir yazı yazacağım ama şimdilik kısaca bahsetmek istiyorum. Couchsurfing gezgin sosyal ağı diyebiliriz.Diyelim ki, Barcelona’ya gideceksiniz ve konaklayacak bir yere ihtiyacınız var. Profilinize girip bir seyahat planı oluşturuyorsunuz.Seyahat tarihlerinizi girip, şehrinizi de seçerek seyahat detayınızdan bahsediyorsunuz.Sonrasında Barcelona’da yaşayan kullanıcılar, sizi konaklama arayanlar listesinde görüp davet edebiliyor.Ayrıca siz de bu kişilere konaklama talebinde bulunabiliyorsunuz.Kendinizi de aynı şekilde ev sahibi olarak düşünebilirsiniz. Şehrinize gelen kişileri evinizde ağırlayabilir veya dışarıda çay, kahve muhabbeti yapabilirsiniz.
Couchsurfing de diğer uygulamalar gibi kullanıcı deneyimine dayalı bir sistem olduğu için güven veriyor. Yine de temkinli olmakta fayda var.Bir profili incelediğinizde referanslarına bakarak güvenilir olup olmadığını anlayabilir, olumlu/olumsuz yorumları okuyarak konaklama kararınızı verebilirsiniz. Ben ev sahibi olarak 25 farklı ülkeden gezgini ağırladım. Seyahat ederken de 2 farklı kişinin evinde kaldım. Şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Umarım daha da yaşamam. Evimde ağırladığım insanlar son derece saygılı, nazik ve eğlenceli insanlardı. Evinde kaldığım kişiler de bir o kadar misafirperver. Kötü deneyim yaşayanlar yok mu elbette var, yabancı bloglarda bir kaç kötü deneyim okumuştum bu konuda ama dikkatli olursanız, profilleri ince eleyip sık dokursanız sorun yaşamazsınız.
Couchsurfing’i sadece konaklama amacıyla kullanmak zorunda değilsiniz. Herhangi bir ülkeye gitmeden önce, o ülkedeki yerel kullanıcılara yazarak çeşitli tavsiyeler isteyebilir şehri keşfetmede onlardan size eşlik etmelerini isteyebilirsiniz. Çünkü couchsurfing yardımlaşma ve sosyalleşmeye dayalı bir sistem. Bunun dışında da bazı şehirlerde haftalık couchsurfing etkinlikleri oluyor. Mesela Bursa’da vardı, bir kaç kez katılmıştım. Özellikle dilinizi geliştirmek gibi bir amacınız varsa sizin için oldukça faydalı olabilir.Çünkü yerel ve yabancı kişilerle pratik yapma imkanı buluyorsunuz.
Son olarak, mobil uygulamasından anlık olarak dışarıda takılmak isteyen kişileri görebiliyorsunuz. “Ahmet, bira içmek istiyor”, “Elif şehri keşfetmek istiyor” gibi durum iletileri seçilebiliyor. Dilerseniz onlara katılma isteği gönderebiliyorsunuz.
5- Workaway ( Ücretsiz Konaklama)
Workaway, couchsurfing’ten farklı olarak gönüllülük esasına dayalı bir sistem.Burda da ev sahibi ve gönüllü olayı var. konakladığınız kişilere yardım ediyorsunuz. Bu herhangi bir restoran, hostel, çiftlik, bebek bakıcılığı, bahçıvanlık , dijital işler vb. olabilir.Siteyi kontrol ederseniz bir çok farklı iş olduğunu görebilirsiniz. Kişiler şartlarını ve sunduğu imkanları ilanlarında belirtmiş oluyor. Örneğin; günde 5 saat çalışacaksınız, karşılığında yemek ve konaklama alacaksınız şeklinde. Hatta ödeme yapanlar bile var, para da kazanabilirsiniz.Workaway üzerinden iyi bir planlamayla konaklama ve yemek maliyetlerinizi minimize edip çok daha uzun soluklu bir seyahat planı yapabilirsiniz.Benim workaway’i bir kere deneme fırsatım oldu. Şehrin gürültüsünden sıkılıp kırsala taşınan bir çifte moğol çadırı yapımında yardımcı olmuştum. Farklı bir deneyimdi benim için.
Yeme – İçme
Sokak lezzetleri burda iyi bir alternatif olabilir. Onun dışında eğer mutfağı olan bir yerde konaklıyorsanız, cüzi bir market alışverişiyle yemeğinizi kendiniz yapabilirsiniz. Elbette bulunduğunuz yerin yerel lezzetlerini tatmak isteyeceksiniz. Bundan tasarruf etmenize gerek yok ama en azından kahvaltı ve öğle yemeğini ekonomik bir şekilde çözüp, akşam yemeğini güzel bir yerde yiyebilirsiniz.
Bu konuda ben gitmeden önce güzelce bir araştırma yapıyorum, kaçırmamam gereken yerel lezzetleri ve mekanların hepsini not alıyorum. Eğer yemek ülkede ucuzsa bu konuda hiç tasarrufa gitmiyorum. Pahalıysa veya yemekler bana hitap etmiyorsa kendi yemeğimi kendim yaparak hallediyorum. Örneğin, Beyaz Rusya’da yemekleri hiç beğenmedim. Hem lezzet olarak bana hitap etmiyorlardı, hem de pahalıydı. Bazı öğünlerimi kendim pişirmiştim.
Ulaşım
Ulaşım maliyetleri haliyle ülkeden ülkeye değişiklik göstermekte. Örneğin, Türkiye’de taksiye binmek lüks sayılırken, taksiyle ulaşımın çok uygun olduğu ülkeler de mevcut.Özellikle seyahat ettiğiniz ülkede uber varsa şehir içinde oldukça uygun fiyatlara ulaşım sağlayabilirsiniz.
1-Uber
Uber, her açıdan avantajlı bir ulaşım yöntemi ve oldukça güvenli. Uber uygulamasını telefonunuza indiriyorsunuz, ödeme yöntemi olarak da kredi kartınızı tanımlıyorsunuz, kredi kartı kullanmıyorsanız nakit ödeme seçeneğini seçerek elden de ödeme yapabilirsiniz. Gitmek istediğiniz lokasyonu uygulamanıza girdiğinizde mesafeniz ve ne kadar ücret ödeyeceğiniz uygulama tarafından otomatik olarak hesaplanıyor. Karşınıza 2-3 farklı araç seçeneği çıkar, size uygun olanı seçtikten sonra konumunuza en yakın araç size doğru yola çıkar.Yolculuğu tamamladığınızda ücret kredi kartınızdan otomatik tahsil edilir. Diyelim ki bir eşyanızı araçta unuttunuz, uygulamadan bunun bildiriminde bulunarak araca ulaşım sağlayabilir ve eşyanızı geri alabilirsiniz. Uber türevi farklı uygulamalar da var.İşleyiş tamamen aynı. Mesela Ben Vietnam’da uber ve grab, Hindistan’da ola, Belarus ve Gürcistan’da yandex taxi kullanmıştım. Bazı ülkelerde motosiklet taxi de seçebiliyorsunuz ve istediğiniz yere çok daha uygun fiyatlara gidebiliyorsunuz.
2-Taksi
Eğer bulunduğunuz yerde uber varsa ben taksi kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü söylemeliyim ki taksiciler dünyanın her yerinde aynılar.Taksiciler turistleri dünyanın en medeni ülkesinde de olsa yolunacak kaz olarak görüyorlar.İstisnaları tenzih ederim ama genel olarak durum bu. Yine de taksi kullanmak durumunda kalırsanız mutlaka pazarlık yapın.
3-Toplu Taşıma
Toplu taşıma, heryerde en iyi alternatif olarak karşımıza çıkar. Çünkü ulaşımınızı çok daha uygun fiyata sağlayabilirsiniz.Burada önemli olan nokta eğer internetiniz yoksa yerel simkart da almadıysanız çevrimdışı bir harita uygulaması edinmelisiniz. Bu konuda Maps.me uygulaması oldukça başarılı.
İletişim
Ülkeye girdiğiniz gibi bir simkart edinebilirsiniz. Havalimanlarında genel olarak pahalı oluyor ama yinede dilerseniz ordan temin edebilirsiniz. Burda dikkat etmeniz gereken husus ; kalitesiz, çekim gücü düşük bir operatör seçmemeniz. Daha önceden araştırarak en iyi operatörün simkartını almanızda fayda var.Çünkü iyi bir internete gerçekten ihtiyacınız olacak.
Alışveriş
Turist pazarlarından kaçınmalısınız. Çünkü turist pazarlarında her ürün en az 2-3 katı fiyatla satılır. Aynı ürünleri yerel pazarlarlarda çok daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Herhangi birine sorarsanız size yerel pazarlar konusunda tavsiyede bulunacaktır.
Tavsiyelerim şimdilik bu kadar 🙂 Aklıma başka birşey gelirse ilave ederim. Sormak istediğiniz herhangi bir şey olursa yorum kısmından yazabilirsiniz. En kısa sürede cevaplamaya çalışırım. Baş baş!
merhaba ibrahim faydalı bir yazı olmuş eline koluna sağlık. ben de uzun zamandır backpack yapmayı hayal edenlerdenim ama bir türlü cesaret edip yola koyulamadım. eğer olurda yoluna girerse pandemi ilk adımı atmayı planlıyorum. ilk yurtdışı deneyimi için sen özellikle nereyi tavsiye edersin?
Merhaba Korhan, yazıda da bahsettiğim gibi ben Lviv derim.Kimlikle gidilebilmenin yanı sıra, ekonomik ve eğlenceli.Senin için iyi bir başlangıç olacağından eminim.